Hem > Charter, Fritidsresor > Nyhet sommaren -12: Gröna Menorca gör comeback

Nyhet sommaren -12: Gröna Menorca gör comeback

onsdag, oktober 19, 2011 Skriv en kommentar Gå till kommentarer
menorca

Foto: Fritidsresor

Sveriges största researrangör lanserar miljömedvetna Menorca.

Fritidsresor är ensamma om skandinaviska barnklubbar, villor, Couples-hotell, Splash och Holiday Village och cykel till alla resenärer*. Dessutom arrangerar systerbolaget Temaresor en ny vandrings- och cykelresa på ön.

Intresset för Mallorca sprider sig till övriga balearerna:

- Menorca är vykortsidyll med 122 vikar och stränder som omgärdar gröna, skogsbeklädda kullar och betesfält, säger Bassam el Mattar, Sverigechef för Fritidsresor.

 Med det nyvaknade intresset för systerön Mallorca, tror vi att lilla, lugna Menorca är ett bra komplement. Vi har nischade hotell både för par- och barnfamiljer. Partyfolket får däremot åka någon annan stans.

Fritidsresor har bland annat två Blue Couples-hotell. Barnfamiljerna erbjuds Blue Star Club, Splash och Holiday Village, med aktiviteter för alla åldrar.

På Menorca har turismen utvecklats långsamt, alltid med hänsyn till miljö och kulturarv. Det utbredda intresset för en hållbar utveckling gör ön till en grön förebild för många andra turistorter i Medelhavet. Ön är skyddsklassad av UNESCO. Sju av Fritidsresors hotell är ISO 14001 miljöcertifierade. Alla hotell på Menorca har väl fungerande system för att kontrollera sin miljöpåverkan.

Utmed havet runt ön finns ett gammalt, 200 kilometer långt, system av stigar idealiska för cykling, trekking och ridning ”Cami de Cavalls”. Menorca har 122 stränder och vikar. En del är flera kilometer långa och kan nås med bil eller buss. Andra är små orörda vikar som enbart nås via stigarna eller från sjösidan.  Alla stigar är tydligt markerade. Det är lätt att gå eller cykla till sin favoritbadvik med glasklart, grönskimrande vatten, säger Bassam el Mattar.

* Fritidsresor bjuder alla resenärer som hyr cykel i minst tre dagar på en dags cykelhyra.

Systerbolaget Temaresor arrangerar en helt ny resa på Menorca: Menorca till fots och på cykel, fyra aktiva dagar och tre på egen hand.

Fakta Menorca

·       Direktcharter från Stockholm (fredagar) och Köpenhamn (söndagar) under perioden 11/5-7/10 2012.
·       Pris Från 4 498:- för del i tvårumslägenhet den 25/5 (Marinda Garden, FFF i Cala’n Bosch)
·       Temaresors ”Menorca till fots och på cykel” innefattar fyra aktiva dagar och tre på egen hand. Pris från 10 998:- inklusive flyg, del i dubbelrum, helpension under de aktiva dagarna och halvpension resterande dagar, TEMA-reseledare, inträden.
·       Fritidsresor har fem olika resmål på ön: Cala Galdana, Cala’n Bosch, Arenal d’en Castell, Cala Santandria och Mahón.
·       För vuxna erbjuds bland annat två Blue Couples (ej för barn under 16 år) i Cala Galdana och alldeles utanför huvudstaden Mahón.
·       För barnfamiljer finns hotell med barnklubbar och skandinavisktalande personal (Blue Star Club) till Splash-hotell med vattenland och Holiday Village med massor av aktiviteter för lite större barn.

Gröna Menorca

·       Menorcas miljömyndigheter har utarbetat en detaljerad handlingsplan för att systematiskt minska CO2 emissioner och annan miljöpåverkan.
·       Vatten: Badvattnet kontrolleras regelbundet på 30 olika ställen runt Menorca. 2010 var vattenkvaliteten utmärkt på 26 mätpunkter och god på övriga fyra. Grundvatten finns i tillräckliga mängder och avsaltat havsvatten används ännu inte för öns vattenförsörjning.
·       Avfall: Hela Menorca har ett effektivt insamlingssystem för källsorterat avfall.
 ·       1993 förklarades Menorca som biosfärreservat av UNESCO. Det betyder att alla arter och växter, från mygg till blommor, är skyddade. Det har bidragit till att man lagt stor vikt på att utveckla öns turism på ett hållbart sätt, i samspel med öns natur och andra större näringsgrenar som lantbruk och fiske.
·       Här finns nationalparken S’Albufera des Grau på nordöstra kusten, fem naturreservat, ett marinreservat och nitton N.A.S.I-områden (Natural Areas of Special Interest). Detta har medverkat till att öka miljömedvetandet hos Menorcas invånare.
·      ”Cami de Cavalls”: Runt ön finns ett gammalt, 200 kilometer långt system av stigar (uppdelade i 20 olika delar), idealiska för cykling, trekking och ridning. Samtliga är tydligt utmärkta.
·       Menorca har en 200 km lång kustlinje med 122 sandstränder eller vikar. En del är flera kilometer långa, och kan nås med bil eller buss. Andra är små skyddade vikar och kan enbart nås via ”Cami de Cavalls” eller från sjösidan.
·       På Menorca finns många ”gröna” sporter och aktiviteter:
 - Trekking 200 km stigar längs hela kusten.
- Cykling: Delar av kuststigarna och lokala, mindre vägar. Mountainbikes (bra kvalitet) finns att hyra överallt, de behövs för cykling på Cami de Cavalls, som är relativt teknisk.
- Ridning: På delar av kuststigarna. Hästar kan hyras.
- Dykning: Dykskolor och instruktörer på flera orter.
- Kanot: Utrustning av bra kvalitet finns att hyra på flera orter.
- Segling: Segelbåtar uthyres och segelskola anordnas.

Boka resan hos Fritidsresor

Categories: Charter, Fritidsresor Taggar:
  1. Inga kommentarer än.
  1. Inga trackbacks än.